САЩ са върнали на Малайзия 300 милиона долара, които според прокуратурата са били откраднати в многомилиардна корупционна схема, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Парите са част от средствата, конфискувани миналата година от финансиста Джхо Лоу по споразумение с федералните власти. Сред активите, обхванати от споразумението, са пентхауз в Манхатън, имение в Бевърли Хилс, бутиков хотел в Бевърли Хилс, луксозен частен самолет, картини на Винсент ван Гог и Клод Моне.

Лоу и семейството му са се съгласили да предадат активи за над 700 млн. долара досега и САЩ вече са върнали на Малайзия или съдействали за възстановяването на над 600 милиона долара, според изявление на американското министерство на правосъдието.

Лоу не признава вина съгласно споразумението, но продължава да се укрива от наказателни обвинения, повдигнати срещу него в Ню Йорк за корупция и пране на пари.

Финансистът беше консултант на малайзийския държавен фонд Ем Ди Би (Malaysia Development Berhad - MDB). Според прокуратурата той е използвал пари от фонда за подкупи и комисионни за чуждестранни длъжностни лица, за покупка на луксозни недвижими имоти, предмети на изкуството и бижута в САЩ, както и да финансира филми в Холивуд, включително "Вълка от Уолстрийт".

Фондът бе създаден през 2009 година от тогавашния малайзийски премиер Наджиб Разак за насърчаване на икономическото развитие на страната. Първоначално той разчиташе на дългови книжа, за да финансира инвестиции и проекти за икономическо развитие и бе под надзора на високопоставени представители на малайзийското правителство. Според разследващите в САЩ от него са били откраднати поне 4,5 млрд. долара и "изпрани" от близки до Разак. Бившият премиер е обвинен в корупция за присвояване на пари от фонда, след като през май 2018 година дълго управлявалата му коалиция загуби изборите.