Министрите на финансите и централните банкери от Групата на двайсетте водещи икономики (Г-20) съобщиха днес, че са се договорили за съгласуван подход за замразяване на плащанията по обслужването на дълговете за най-бедните страни в света. Мярката ще действа от 1 май до края на годината, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Решението да бъде временно спряно погасяването на главницата и лихвите засяга всички държави от Международната асоциация за развитие (IDA), които понастоящем обслужват дългове към Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, и всички най-слабо развити страни, дефинирани като такива от ООН, които в момента изплащат дългове към МВФ и Световната банка.

Този ход е част от усилията по осигуряване на стимули за глобалната икономика на фона на епидемията от новия коронавирус, която води към най-резкия спад след Голямата депресия.

Споразумяхме се за координиран подход с общ необвързващ документ, очертаващ ключовите характеристики на тази инициатива за замразяване на дълговото обслужване, която е съгласувана и с Парижкия клуб (в който членуват официалните кредитори)*, гласи съвместната декларация на Г-20 от днешното заседание.

Частните кредитори също са призовани да участват в инициативата при сравними условия.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас днес похвалиха новото споразумение на Г-20 за дългово облекчаване, което замразява двустранното обслужване на дългове от най-бедните страни.

Мярката ще продължи до края на годината, но кредиторите ще обсъдят възможността за енвентуалното й продължаване през 2022 година, обяви Г-20.

Саудитска Арабия, която в момента е председател на групата, уточни, че прилагането на облекчението е безусловно, стига страните да са обвързани с МВФ.

В изявление до срещата на лидерите от Г-20 Георгиева е посочила, че МВФ търси спешно 18 милиарда долара нови ресурси за Фонд за намаляване на бедността и растеж, предназначен за бедните страни. Освен това, по думите й, институцията проучва как използването на Специалните права на тираж** може да подпомогне тези усилия.

Георгиева обяви днес, че Световната банка и други многостранни банки за развитие мобилизират 200 милиарда долара за подпомагане на страните в отговора им срещу пандемията.

Според Кристалина Георгиева се очертава консенсус, че съществуващите специални права на тираж биха могли да се използват в помощ на бедните държави.

По нейните думи посланието към страните, реагиращи на пандемията с фискални мерки е: "Харчете, колкото ви е нужно, но пазете касовите бележки".

Страните от Г-20 са инжектирали в глобалната икономика над 7 трилиона долара за запазване на работни места, бизнеси и национални икономики, посочи саудитският представител, чиято страна председателства днешното заседание.

 

*Парижкият клуб е неформална организация, съставена от представители на 20-те най-богати държави в света. Държавите, участващи в клуба, финансират, преструктурират и опрощават външните дългове. Лондонският клуб пък обединява частни банки кредитори. 

**Емитирането на специални права на тираж (СПТ) - един от най-мощните инструменти за подпомагане на страните, сходен с печатането на нови пари от една централна банка, като целта е да бъде осигурена спешна ликвидност за някоя от 189-те страни членки на МВФ. СПТ, базирани на долари, евро, йени, британски лири и юани, са официалната парична единица на МВФ.