С 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ". Тя е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 хиляди земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", както и съфинансиране от държавния бюджет. Това стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев с представители на сектор "Земеделие", вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и земеделският министър Георги Тахов.

Повод за срещата бе "украинска помощ", която беше скрепена със споразумение между представители на земеделския сектор и предишното правителство на 12 февруари, и трябваше да бъда изплатена до 22 април.

"Взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май, за което им благодарим от правителството. Ангажирахме се до 15 май тази помощ да бъде изплатена. Намерени са средства и начини това да се случи", каза  премиерът, който  определи срещата като безпрецедентна, защото никога досега не са присъствали толкова много представители на сектора.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова добави, че финансовата помощ за т.нар. украинска сделка не беше изцяло обезпечена.

"В сключеното споразумение е записано, че чрез преструктуриране на план сметката на фонда ще бъде изплатена украинската помощ, но преструктурирането не е достатъчно, за да бъдат включени финансови средства за подпомагане на всички сектори, което налага допълнително предоставяне на средства от бюджета", коментира финансовият служебен министър. По думите й тези допълнителни средства от бюджета ще намалят значително риска по отношение на предоставянето на средства за министерството и фонд "Земеделие" по европейските програми, предаде БТА.

Служебният министър на земеделието Георги Тахов изтъкна, че средствата са осигурени в пълен размер за първото предстоящо плащане. Той обясни, че срокът 15 май е продиктуван от технологията на самото заплащане, а не заради това, че правителството ще продължи да търси пари.

"Просто трябва да извървим една технологична процедура, която минава през механизми на решения и наистина до 15 май всички ще получат това, което очакваха в пълния им размер", заяви служебният земеделски министър.

Председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов благодари, че средствата за т.нар. "украинска помощ" са намерени и се надява те да бъдат изплатени до 15 май, за да започне работата и за работата по втория транш на средствата. Той допълни, че по време на срещата е разговаряно и за "политики, а не само за пари". Костадинов уточни, че е говорено по проблемите с напояването, както и с работната ръка и други проблеми в сектора. 

Председателят на Съюза на говедовъдите Димитър Зоров счита, че е било подписано споразумение с предишното правителство, но без да се осигури финансирането. Средствата "не бяха заложени в бюджета", подчерта той. Зоров се надява, че проблемите със забавената кампания по директните плащания ще бъдат преодолени.

Служебният премиер Димитър Главчев обеща, че каквото зависи от правителството ще бъде спазено и плащането по т.нар. "украинска помощ" ще бъде направено до 15 май.

До днешната се среща се стигна след като крайният срок за изплащане на средствата към земеделците изтече на 22 април. В края на февруари от Държавния фонд "Земеделие" съобщиха, че от 20 март до 9 април земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна". Управителният съвет на Фонда взе това решение в изпълнение на поетите ангажименти от страна на кабинета "Денков" в подписаното споразумение със земеделците. Споразумението между правителството и представители на сектор "Земеделие" беше подписано на 12 февруари. То дойде след поредица протести на земеделските производители с искания за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.