Най-новите икономически данни за Китай сочат драстичен спад на икономиката на фона на пандемията от коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Промишленото производство е спаднало с 13,5 на сто през януари и февруари спрямо същия период миналата година, сочат оповестените днес показатели. Това е най-голямото свиване на показателя от 30 години, отбелязва Ройтерс. То засилва опасенията, че китайската икономика ще се свие през първото тримесечие - за първи път от 1976 година, отбелязва ДПА. Заводите бяха затворени със седмици от януари, докато правителството се опитваше да ограничи разпространението на коронавируса. Фабриките постепенно започнаха да работят в различни провинции в Китай, но малко от тях възобновиха работа с пълен капацитет.

Същевременно продажбите на дребно в Китай се сринаха с 20,5 на сто през първите два месеца на годината по данни на китайската статистическа служба.

Инвестициите в основен капитал, които измерват разходите за инфраструктура и недвижимости, потънаха с 24,5 на сто, доста под очакваните от анализаторите 2 процента.

Това е първият спад на този показател, откакто се води тази статистика - февруари 1998 година.

Институцията, играеща роля на централна банка на Хонконг, понижи почти рекордно водещата си лихва днес, след като Управлението за федерален резерв на САЩ свали лихвата си в отговор на надвисналите над икономиката заплахи заради коронавируса.

Службата по парична политика на Хонконг съобщи днес, че незабавно намалява лихвата си с 64 базисни пункта до 0,86 процента. Тя понижава лихвата за втори път този месец.

Миналия месец главният администратор на Хонконг Кари Лам представи програма за облекчаване на последиците от коронавируса за икономиката на стойност 25 милиарда хонконгски долара (3,22 милиарда долара).