Китайският износ рязко се е свил през първите два месеца на годината, а вносът се е забавил, тъй като епидемията от коронавирус наруши работата на компаниите, веригите на доставки и икономическата активност, предаде Ройтерс.

Мрачните данни за търговията вероятно ще засилят опасенията, че китайският икономически растеж е спаднал наполовина през първото тримесечие до най-ниското си равнище от 1990 година, тъй като епидемията и строгите държавни мерки за овладяването й подкопаха промишленото производство и доведоха до значителен спад на търсенето.

Износът е намалял със 17,2 процента през януари и февруари спрямо същия период миналата година, сочат днес митническите данни. Това е най-големият спад от февруари 2019 година.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение с 14 на сто. През декември бе отчетено повишение със 7,9 на сто.

Вносът е намалял с 4 на сто на годишна основа, докато пазарът очакваше спад от 15 процента. През декември бе отчетен скок с 16,5 процента.

Китайският търговски дефицит за разглеждания период е бил 7,09 милиарда долара, докато анализаторите очакваха излишък от 24,6 милиарда долара.

Заводското производство през февруари се е свило с най-бързия си темп досега според индекс, отчетен миналата седмица, като има и рязко намаляване на новите поръчки.

Епидемията от коронавирус отне живота на 3000 души, а заразените са над 80 000 в Китай. Макар броят на новозаразените да намалява в Китай и местните власти постепенно да разхлабват ограничителните мерки, според анализаторите на много компании ще им отнеме повече време да възобновят работа, отколкото се очакваше, а може и да не се върнат към нормално производство до април.

Китайският търговски излишък със САЩ за първите два месеца на година е бил 25,37 милиарда долара според изчисленията на Ройтерс, базирани на данните от митниците. За същия период миналата година показателят е бил на равнище 42,16 милиарда долара.

След месеци на напрежение и повишения на митата, което подкопа двустранната търговията, двете най-големи икономики в света се договориха за временно търговско споразумение през януари, което доведе до понижаване на някои американски мита върху китайски продукти, като в замяна Китай обеща голям внос на американски стоки и услуги.