През февруари активността в китайския сектор се срина рязко до историческо дъно с оглед на наложените от властите в Пекин драконовски мерки за ограничаване на пътуванията и поставянето на хората под карантина, като в същото време редица компании бяха принудени да затворят временно заради епидемията от коронавирус в страната, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, падна драматично през февруари до 26,5 пункта от 51,8 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво в 14-годишната история на това проучване, понижавайки се далеч под важното ниво от 50,0 пункта.

"Докато последните политики за подпомагане на промишленото производство, на малките предприятия и на индустриите, силно засегнати от епидемията, имат по-очевиден ефект върху производствения сектор, за компаниите от сектора на услугите е по-трудно да компенсират загубите при паричните потоци", коментира днешните данни директорът за макроикономически анализ в компанията CEBM Group - Чжъншън Чжунд.

С оглед на рязко влошаващата се активност в сферата на услугите, която по принцип формира повече от половината от икономиката на Китай, общия PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ и промишления сектора на услугите) също се срина срина през февруари до рекордно дъно от 37,9 пункта от 51,9 пункта месец по-рано. Промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit падна през февруари до 40,1 пункта от 51,1 пункта през януари.

Днешното много слабо проучване е в съответствие с аналогичното официално бизнес проучване на Националното статистическо бюро на Китай, което беше оповестено по-рано тази седмица.