Парламентът отмени спорната поправка в Закона за потребителския кредит, свързана с неустойките при бързи кредити, която беше атакувана от президента. Това стана с приетите на второ четене преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г.

Със Закона за ДДС, гласуван миналата седмица, беше променен Законът за потребителския кредит и там се създаде нова ал. 7, според която разходите по договор за кредит с финансова институция не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие, те не се считат за прекомерни и накърняващи добрите нрави.

От БСП определиха тази поправка в Закона за потребителския кредит като лобистка и посочиха, че се прегласува след скандал, след като хората са разбрали, че ще плащат много по-големи неустойки за т. нар. бързи кредити. Тук комичната ситуация е, че се отменят текстове, на които вече е наложено вето, коментира Явор Божанков от "БСП за България". Христиан Митев ("Обединени патриоти") възрази, че ветото на президента официално не е постъпило и не е докладвано от председателя на Народното събрание, което позволява напълно легално и допустимо да бъде направена настоящата промяна.

Александър Сабанов ("Обединени патриоти") коментира, че тази поправка първоначално не е направила впечатление на никой от БСП. "Защото хора от вашата група имат пряк интерес това нещо да се случи", обърна се той към левицата. Може да проверите в топ пет фирмите за бързи кредити кои са собственици, така че много лесно ще стане ясно, че са близо до вас, добави Сабанов.

Божанков отговори, че никой от БСП не е подкрепил предложението в бюджетната комисия.

"Вие, колеги, сте като Робин Худ, ама наобратно - все искате да помагате на бедните, ама все оказва, че накрая те ще плащат сметката", посочи той.

Крум Зарков посочи, че тази поправка е гласувана от управляващите по предложение на Спас Панчев (независим депутат, до неотдавна член на ПГ на "БСП за България"). Разбирайки, че направиха голям гаф, направиха още един. Естествено тази ал. 7 трябва да се отмени, тя никога не трябваше да бъде приемана, само че не може да я отмените днес, защото днес такава ал. 7 няма в правния мир, коментира той.

"Тук няма гаф, тук има парични потоци", поправи го колегата му Румен Гечев и призова отговорните за това да върнат парите.