Големият канадски сайт за криптовалути Кадрига Се Екс (Quadriga CX) претърпя срив заради измама от типа Понци, извършена от покойния вече шеф на платформата. Клиентите на сайта са загубили милиони долари, заключиха канадските власти, цитирани от Франс прес.

Случаят е достоен за бъде превърнат във филм.

През февруари 2019 година Кадрига Се Екс с централа във Ванкувър беше поставен под защитата на закона за фалитите след внезапната смърт на главния изпълнителен директор Жерал Котен. Така милиони долари в криптовалута станаха недостъпни. Всъщност основателят на борсата липсваше дълго време и след това бе обявен за мъртъв в Индия, където той беше пътувал няколко месеца по-рано за лечение на предполагаемо заболяване

Вдовицата му Дженифър Робъртсън потвърди, че само той е знаел кодовете, позволяващи достъп, което е попречило на клиентите да получат част от парите си. По това време потребителите, които имат достъп до платформата, можеха да видят само екранна снимка на рутинна поддръжка на авариен сървър.

Тогава се появи истината: не само че средствата на клиентите не бяха в безопасност, но и бяха използвани от основателя за съмнителни операции.

Всъщност, средствата бяха открити на други борси, което доведе до съмнение дали всъщност са били изгубени или умело преместени преди постановката на смъртта на основателя.

Продължавайки анализа на движенията, извършени от основателя, беше открито също, че той използва средствата на други клиенти, за да покрие загубите: те бяха използвани за изплащане на други потребители и така създадоха впечатлението, че платформата няма проблеми.

Тогава борсата обяви фалит със загуба от над $190 милиона и юридически разходи малко под $2 милиона. От всичко това са възстановени само $25 милиона, които ще бъдат използвани за компенсиране на над 70 хиляди потребители, жертви на измама.

Сривът на Кадрига през 2019 година е довел до огромни загуби за 76 000 клиенти в Канада и по света, които са загубили общо най-малко 169 милиона канадски долара (110 милиона евро), уточни Комисията по ценни книжа в Онтарио.

Този орган, натоварен с регулацията на сектора, публикува вчера заключенията си от разследване, продължило 10 месеца. Докладът на Комисиятазаключава, че този случай ще служи като предупреждение за всички, които използват криптовалути и различни платформи за обмен, особено централизирани, където средствата са в ръцете на няколко души.

Жерал Коен, на 30 години, почина вследствие на усложнения на болестта на Крон по време на хуманитарно пътуване в Индия на 9 декември 2018 година, припомня АФП. Компанията, представяна като основна платформа за криптовалути в Канада, търгуваше с криптовалутите биткойн, лайткойн и етер.