Тъй като водещата криптовалута в света преживява отстъпление от неотдавнашните върхове, анализът на Stifel показва, че това развитие може да предвещава период на несигурност за традиционните инвестиции в акции.

Биткойн се отдръпва от скорошните върхове

След като се изкачи до връх от над 73 000 USD в средата на март, Биткойн се отдръпна и сега се търгува малко над нивото от 66 000 USD. През седемте дни на търговия криптовалутата е спаднала с 5,8%.

Във вторник Биткойн поевтиня с повече от 6%, тъй като вълна от продажби засегна криптовалутите и други рискови активи, включително акции.

Все пак, за да поставим това в перспектива, BTC е поскъпнал с над 56% през 2024 г. и с над 135% през последните 12 месеца. Смята се, че очакваното намаляване на лихвените проценти, предстоящото събитие с половинчатост и притокът на средства в Биткойн ETFs са помогнали за ралито.

В бележка на JPMorgan от средата на март се посочва, че при отчитане на волатилността разпределението на Биткойн в портфейлите на инвеститорите вече е изпреварило това на златото. По-конкретно, фирмата заяви, че водещата криптовалута има 3,7 пъти по-голямо разпределение в сравнение със златото.

Върхът на Bitcoin е лош за акциите

Според анализаторите на Stifel, върхът на Биткойн сигнализира за по-слаб пазар на акции и за промяна в лидерството, като Биткойн и Nasdaq 100 отразяват "спекулативната треска, насърчавана от евтините пари след миролюбивите завои на Фед, каквито се случиха през 4Q 2023 г."

"Ако Биткойн отразява еуфорията след миролюбивия Фед, забележително е, че Биткойн (и треската) може би достигат своя връх", казва Stifel.

Фирмата смята, че последиците от този символичен връх на Биткойн може да са по-слаби "Big Tech" акции на NASDAQ, отдръпване на инвеститорските нагласи и едновременно забавяне/спад на процентното изменение на S&P 500 на годишна база, както и борба на S&P 500 (който е с претеглена капитализация) спрямо Equal-Weight S&P 500 за около 6 месеца.

"Исторически погледнато, когато Equal-Weight S&P 500 се представя по-добре от S&P 500, наблюдаваме, че Value има тенденция да се представя по-добре от Growth", добави Stifel. Без ясни признаци, които да подкрепят бичата промяна на Фед през 4Q23 (напр. по-слаб перспективен икономически растеж или ясни признаци за спад на инфлацията към целта на Фед от 2%), пазарът може да е възприел политическа интерпретация."

От Stifel изразяват съмнение, че обръщането на Фед е било политическо, но смятат, че възприятието на инвеститорите има по-голямо значение, и използвайки тази логика, отбелязват, че последните разлики в социологическите проучвания "също подкрепят отдръпването на основните капиталови индекси".

Още фундаментални и технически анализи на най-търгуваните валутни двойки, злато и сребро, петрол, американски и европейски индекси, крипто и други може да прочетете в моя трейдинг блог ForexWithTsanev.com