Курсът на биткойна се задържа над ниво 66 000 долара тази сутрин след дългоочаквания "халвинг", сочат данни на платформите "Койндеск" (Coindesk) и "Битстамп" (Bitstamp), предаде БТА.

Към 09:00 часа българско време най-популярната криптовалута се търгува за 66 355,65 долара на "Койндеск" и 66 403 долара на "Битстамп", което е повишение със съответно 1,97 на сто и 2,06 на сто.

Халвингът на биткойна означава, че "копачите" след това ще получават два пъти по-малко, отколкото досега - 3,125 биткойна вместо 6,25 биткойна. Става дума за участниците в системата, които на доброволен принцип чрез специализирано оборудване валидират трансакции в мрежата и създават нови токени. 

Халвингът се случва на всеки четири години и е записан в кода на биткойна. Целта е да се намали броят биткойни, които се вливат на пазара - в резултат доставките на нови биткойни на пазара се забавят.

Биткойнът е проектиран от самото си създаване да има ограничено крайно предлагане от 21 милиона. Досега на пазара са пуснати около 19,6 милиона токена.

Събитието настъпи късно в петък вечерта, като преди него курсът на биткойна бе силно нестабилен.

Халвингът сам по себе си не би трябвало да засегне цената на биткойна в краткосрочен план, но много инвеститори очакват значителни печалби през предстоящите месеци предвид представянето на токена при предишните халвинги. След настъпването им през 2012, 2016 и 2020 г. цената на биткойна нарасна многократко спрямо деня на халвинга, достигайки максимум за съответния ценови цикъл.

Финансови регулатори многократно са предупреждавали, че пазарът на биткойн е спекулативен, движен от рекламиране и желания за бързи печалби, заради което представлява реална вреда за инвеститорите. Въпреки това регулаторни органи вече одобряват продукти за търговия с биткойни.

Бързите скокове и стръмните спадове са често срещани при ценовото развитие на биткойна. При предишния си "бичи" пазар през ноември 2021 г. криптовалутата премина границата от 68 000 долара. Приблизително година по-късно вече се търгуваше под границата от 20 000 долара.

По сходен начин цената на биткойн преди месец се покачи до рекордните над 73 000 долара към даден момент.