Августовските фючърси на петрола сорт Брент загубиха 3,61 на сто от стойността си до 59,73 долара за барел на Междуконтиненталната стокова борса (ICE) в Лондон днес, предаде ТАСС.

Цената на петрола от този сорт, който е референтен за Европа, преминава под прага от 60 долара за барел за първи път от 29 януари 2019 година.

Котировките започнаха да спадат, след като министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол са се увеличили с 6,77 млн. барела до 483,26 млн. барела към 31 май. Анализаторите очакваха намаляване на резервите с 2 млн. барела.

Миналата седмица генерал-майор Яхя Рахим Сафави, висш военен съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, предупреди, че всеки въоръжен сблъсък между Иран и САЩ в Персийския залив ще доведе до незабавен скок на цените на петрола над 100 долара за барел.

В края на миналата година обаче, анализаторите от швейцарската инвестиционна банкова група "Юлиус Баер" заявиха, че цената на петрола Brent ще остане в рамките на 60-80 долара за барел през 2019 година.