Цените на петрола се понижават в сряда заради опасенията, че търговската война между САЩ и Китай може да предизвика свиване на глобалната икономика, съобщава Ройтерс. В същото време затягането на пазара заради ограниченията в доставките от страна на ОПЕК и политическото напрежение в Близкия изток предлагат известна подкрепа на пазара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,25% до 58,40 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,90% до 69,48 долара за барел.

"Инвеститорите са загрижени за търсенето в световен мащаб, особено в условията на ескалиращ търговски конфликт между САЩ и Китай", коментира Джеймс Мик, управляващ директор и портфолио мениджър в Tortoise.

Според анализатори налице е и друг притеснителен фактор, свързан с поевтиняването на валутите на развиващите се пазари, което прави петрола по-скъп за купувачите от тези страни.

Въпреки някои опасения за пазара търсенето на петрол в световен мащаб се запазва на добро ниво - за първи път средно над 100 млн. барела на ден през тази година според данни на Администрацията за енергийна информация.

"Оставаме предпазливи по отношение на макроикономическа среда в краткосрочен план", заявиха от брокерската компания Marex Spectron. От сингапурската компания Eastport коментират, че увеличаването на предпазливостта и нежеланието за поемане на риск може да окажат влияние върху икономическия растеж.

Въпреки всички опасения, които натежават върху петролните пазари, цените на петрола остават относително затегнати.

ОПЕК и неговите съюзници трябва да се срещнат в края на юни или началото на юли, за да обсъдят бъдещото на производствената си политика.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,46% до 1288,40 долара за тройунция. Царевицата и пшеницата отчитат ръст в цената си съответно с 3,45% и 2,77%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,02% до 97,93 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,13% до 109,24 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,07% спрямо американския до 0,6919 долара.