Пазарът на акции на Уолстрийт спря временно търговията за 15 минути, след като и трите основни фондови индекса се сринаха в началото на днешната сесия с повече от заложения от борсата лимит от 7%.

Веднага след стартирането на американската търговия в понеделник DJIA загуби близо 2000 пункта, падайки със 7,2%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - със 7,04%.

Широкият фондов индекс S&P500 пък се понижи точно със заложения от Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) лимит от 7%, което доведе до автоматично спиране на днешната сесия на търговия за 15 минути.

Подобен лимит от 7% за S&P500 беше въведе на NYSE по време на финансовата криза през 2008-2009 година. Също тогава беше въведен и втори праг от спад на индекса с 13%, който ако бъде достигнат в рамките на същата търговска сесия, ще доведе до ново автоматично спиране на работата на Уолстрийт за още 15 минути. Ако след рестартирането бъде отбелязан дневен спад от 20% пък ще последва предсрочно прекратяване на търговската сесия за деня.

Междувременно след подновяване на търговията трите основни фондови индекса ограничиха част от първоначалните загуби, като индексът DJIA се понижава с 5,6% (спад с около 1500 пункта), S&P500 - с 5,37%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 5,2%.

Подобно на останалите борси по света, паниката на Уолстрийт също е провокирана от продължаващото разширяване на епидемията от коронавирус в глобален план и от обявената от Саудитска Арабия "петролна ценова война" на Русия, която предизвика първоначален срив на петролните фючърси с близо 30% към най-ниски ценови нива от февруари 2016-а година.

През днешната следобедна търговия фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола Брент опитват частична стабилизация, понижавайки се с между 17% и 18,5%, което вероятно допринася и за частичното ограничаване на загубите на Уолстрийт до над 5 на сто.

Опитът за отскок на доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ към 0,535% от днешното рекордно дъно около 0,43% също допринася за временното ограничаване на бруталния спад на Уолстрийт.