Продължението на газопровода "Турски поток" в Европа ще бъде готово с минимум една година забавяне, съобщи руската агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

Източници свързват това със забавянето на изграждането на съответната газотранспортна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

В резултат руският държавен газов гигант Газпром ще бъде принуден да чака не по-малко от една година след завършването на строителството на "Турски поток", за да може да реализира втория етап от проекта за доставка на газ в Европа.

Газопроводите, свързващи "Турски поток" с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 г., съобщили пред Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проектите. В същото време и двете линии на морския газопровод "Турски поток" трябва да заработят в края на 2019 г.

Според източник, близък до дъщерната компания на Газпром Gastrans, и сръбският, и българският участък от продължението на "Турски поток" ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 г. и съответно ще могат да заработят през януари 2021 г.

През март тази година Gastrans съобщи, че планира да пусне в експлоатация продължението на "Турски поток" през Сърбия до Унгария през октомври 2019 г., припомня Интерфакс.

По проект втората линия на "Турски поток", която ще бъде предназначена за снабдяване на Европа, ще бъде с капацитет 15,75 милиарда кубични метра газ годишно. От тях 3,5 милиарда куб. м газ ще отиват за България, 2,5 млрд. куб. м - за Сърбия, и 6 млрд. куб. м - за Унгария, посочва Интерфакс.

Останалите 3,75 млрд. куб. м може да бъдат доставяни в Словакия и Австрия - до хъба в Баумгартен.

Задържането на влизането на тези мощности в експлоатация предполага необходимост от продължаване на използването на транзита през Украйна след 2019 г., отбелязва Интерфакс.