От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са съгласни с идеята на касовите бележки от бензиностанциите да пише каква е доставната цена и продавната цена на горивата и да се види какъв е маржът. Цените обаче трябва тепърва да се повишават, отбеляза пред bTV Живодар Терзиев - член на управителния съвет на БПГА.

7-8 пъти имахме понижение на цените на горивата през последния месец. Не считам, че това е заради протестите, а заради тренда на нефта. По думите му темата за цените е доста притеснителна, когато се коментира в публичното пространство. През последната една година при условно бавно покачване на цените, но устойчиво, за периода април - октомври, цените в България изоставаха значително, отбеляза Живодар Терзиев.

"Държавата е партньор в търговия на горива на 50%, в някои случаи на 55%. Предвид че държавата прибира половината от крайната цена на потребителя под формата на акциз и ДДС, напълно нормално е държавата да участва в този процес", смята още Терзиев.

"За картел на горива не може да се говори, защото държавата има участие от 50% в "Лукойл". Това е несериозно. Акцизът е най-нисък у нас и това никой не го отрича. Ако той се повиши и цените ще скочат", поясни още Терзиев.

На въпрос дали са ударени малките складове и търговците на горива, той обясни, че след ерата на г-н Танев, поддръжката на един склад не е евтино мероприятие. "Няма интерес към подобни манипулации, защото това не е икономически изгодно", разясни той.