През четвъртото тримесечие на 2017 г. контрабандният дял на цигари в България е 6,6 на сто, докато през третото тримесечие този дял беше 6 на сто. Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. намалението на контрабандния дял е с 1,2 на сто. Това показват данни на инициатива "Срещу незаконната търговия", оповестени на конференция.

Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1 - 23 ноември 2017 г. в 20 големи града.

С дял от 6,6 на сто от контрабанда на цигари България стои добре спрямо 20 от страните от ЕС, които са били също обект на анализ за периода четвърто тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2016 г., посочват от инициативата. Великобритания и Ирландия от известно време са в челото на негативната класация, високи са нивата на контрабандни цигари в Балтийските държави и Румъния.

Сред основните изводи от изследването е това, че има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз. Борбата с контрабандата на цигари на МС трябва да е устойчива във време и да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор.

По данни на търговците на тютюневи изделия в страна има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти, предупредиха от бранша.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че въпреки незначителното увеличение на дела на контрабандата от 0,6 на сто, с ангажираните ресорни ведомства ще трябва в сряда да бъде обсъдено защо има ръст на контрабандата на цигари в региони от страната, които са по пътя на магистралите и на юг - близко до границите. Премиерът постави срок от един месец на анализа защо има повишение на контрабандния дял. 0,6 на сто това е половин кутия цигари, но за нас това е много, заяви премиерът и беше категоричен, че трябва да вземат мерки за преодоляване на тенденцията за следващото тримесечие. В борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви, заяви премиерът.

По отношение на сравнението на България с останалите европейски държави и в частност със Великобритания, където на сто кутии тридесет са контрабанда, премиерът изтъкна, че ще постави въпроса на Европейски съвет.

Ако бъдат заключени цигарите и не ги показваме, защо щандовете с алкохол ще бъдат открити и видими, ако се прави нещо, трябва да се прави с равна мяра за всички, заяви по време на форума главният прокурор Сотир Цацаров. Червената лампа, която свети, не са диспропорциите, винаги на границата има проблем с контрабандата на цигари, коментира още главният прокурор и изтъкна, че основният проблем е с начина на търговията и доставката на насипния тютюн и отсъствието му от легалния пазар, за което Цацаров призова Прокуратурата и МВР да обърнат по-голямо внимание.