Сенаторът от Републиканската партия и председател на подкомисията за европейско и регионално сътрудничество в областта на сигурността Рон Джонсън, и Крис Мърфи, член на същия орган, представиха законопроект, предлагащ мерки за съкращаване на доставките на руски природен газ в страните от Европейския съюз, предава TACC, като се позовава на съобщение на официалната страница на Мърфи.

Законът "За европейска сигурност и диверсификация в енергийния сектор" е насочен към "противодействия на пагубното влияние на Русия и създаването на икономически възможности в САЩ и зад граница", се пояснява на сайта, на който се позовават ТАСС и "Фокус".

Документът предлага отделянето на един милиард долара за финансиране на проекти за използване на нови източници на енергия в ЕС, а също и оказването на дипломатическа и техническа поддръжка на ЕС.

"Законът дава на Агенцията на САЩ за търговия и развитие, и на други служби, възможност да подкрепят инвестиции на частния сектор на страната в стратегически важни енергийни проекти в Централна и Източна Европа. Той защитава интересите на националната сигурност на САЩ, съдействайки за подобряването на енергийната сигурност и диверсификация на пазара в Европа", поясни Рон Джонсън.

САЩ се противопоставят на строителството на газопровода "Северен поток-2", който трябва да свърже Русия и Германия през Балтийско море.

Приетият миналата година в САЩ закон CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции") предвижда възможност за използването на едностранни ограничителни мерки, включително по отношение на компании, участващи в изпълнението на проекта "Северен поток-2", припомня агенцията.

По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви намеренията на Вашингтон за увеличаване на доставките на втечнен природен газ за Европа. През 2017 г. САЩ доставиха на Стария континент не повече от три милиарда кубически метра газ, което е незначителен обем с оглед на факта, че през същия период Европа е изразходвала около 500 млрд. куб. м газ.