САЩ подготвят санкции срещу европейски компании, които участват в изграждането на газопровода "Северен поток - 2", пише френското издание Atlantico, цитирано от БТА.

В интервю за изданието експертът Стефан Силвестър припомня, че през юни 2017 американският Сенат е приел закон, който предвижда санкции за компаниите, участващи или финансиращи строителството на газопровода, който трябва да мине по дъното на Балтийско море и да свърже Русия с Германия, която е сред най-големите потребители на руски газ.

Експертът посочва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е подписал закона.

Силвестър коментира, че главните аргументи на Тръмп са свързани с прекомерната зависимост на Европа от руски енергийни доставки и припомня, че 40 % от внасяния в ЕС газ е руски, но за някои страни той е много по-висок - 46 % за Германия и 80 % за Полша.

Според него в случай на санкции най-много ще пострадат компаниите, финансиращи газопровода.

Експертът смята, че Германия няма да се откаже от "Северен поток-2" и това е било потвърдено на скорошната среща между канцлерката Меркел и президента на Русия Владимир Путин, но вероятно ще се съгласи да внася известни количества американски втечнен газ като жест, че желае компромис с Вашингтон, който е категорично против проекта.

"Северен поток -2" е планиран с капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно, дълъг е около 175 км и по оценки на експертите ще струва около 9,5 милиарда евро.

Германия поддържа проекта, но срещу него има силна съпротива не само от САЩ, но и от европейски страни като Полша и Дания, които смятат, че така ще бъде усилено руското влияние в ЕС.