Продължението на едната линия трябва да осигури доставки на газ в югоизточната част на Европа, в страните, които имат нужда от газ. За нас в момента най-приоритетно направление безспорно е направлението към България и Австрия. Има различни варианти за маршрута. Това каза руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Росия 24".

"Има вариант през Гърция и Италия, другият път за доставка на газ е през Турция до България, после до Сърбия, Унгария и Австрия. В момента се извършва разширяване на газотранспортната инфраструктура в тези страни", каза още той.

Александър Новак отчете, че строителството на газопровода върви по график. Неговата прогноза е през 2020 г. "Турски поток" да влезе в експлоатация.

"Газпром" предвижда чрез реализацията на "Турски поток" и "Северен поток 2" да прекрати транзита на газ през Украйна. Тези планове срещат съпротивата както на Киев, така и на страни като САЩ и Полша.

България на свой ред търси вариант за отклонение на "Турски поток", което да захранва газовия хъб "Балкан". Засега обаче няма подписани документи по тези направления, а хъбът е във фаза на предварителни проучвания.

"Сега върви разширение на газотранспортната инфраструктура в тези страни, а за нас безспорен приоритет е направлението към България и Австрия", подчертава Новак.