Германия трябва да даде отговор на засилващите се политически безпокойства във връзка с планирания газопровод Северен поток-2, след като Русия задържа три украински кораба и екипажите им край бреговете на Крим, заяви генералният секретар на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс. Точно Крамп-Каренбауер е водещия в момента кандидат да наследи Ангела Маркел начело на партията.

Според нея, на този етап би било твърде радикално да се оттегли политическата подкрепа за проекта, но Берлин може да намали количеството газ, което да тече по газопровода.

Крамп-Каренбауер е приближена на Меркел, но през последните зае по-твърда позиция от канцлерката по въпроса за санкциите срещу Русия. Тя каза пред А Ер Де, че е време за по-твърд отговор на действията на Русия, включително анексията на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

"Трябва да признаем, че не е достигната твърдата точка, в противен случай Путин не би поел по този път", каза Крамп-Каренбауер, но наред с това напомни, че Русия е доставяла газ на Германия през годините на Студената война.

В петък висшата представителка на ХДС заяви, че Европейският съюз и Съединените щати трябва обмислят дали да забранят достъпа до техните пристанища на руски кораби, идващи от Азовско море, в отговор на задържането от Русия на украинските кораби и екипажи.

Бизнесменът Фридрих Мерц, също водещ кандидат за нов лидер на ХДС, каза в петък, че растящото напрежение между Русия и Украйна е подновило дебатите за газопровода Северен поток-2.

"С разрастването на конфликта все по-ясно се поставя въпросът: Дали наистина е правилно да построим този газопровод?", запита Мерц .