Резултатите от завършилите вчера преговори на делегациите от Китай и САЩ по търговските проблеми между двете страни няма да станат известни скоро. Постигнатите договорености са представени във Вашингтон и се очаква на тази основа администрацията на Доналд Тръмп да предложи мерки за спиране на конфликта, съобщи Bloomberg.

Единствената информация за постигнатото идва от китайски източници. Пекин вече определи преговорите като "мащабни, детайлни и положителни". От своя страна, Тръмп обяви в Туитър, че е доволен и очаква проблемите с Китай да бъдат преодолени.

И тъй като става дума за сериозни противоречия, интересно е кой какви отстъпки е направил. Китайски източници съобщават, че има "съществен напредък" по искането на САЩ за увеличаване на покупките от страна на Пекин на американска селскостопанска продукция , петрол и природен газ. "Остава да се уточнят само детайлите", казва източникът.

Това косвено бе потвърдено от китайското Министерство на търговията днес, след като бе публикувано официално изявление, в което се казва "преговарящите делегации договориха мерки по договореностите между президентите Си Цзинпин и Доналд Тръмп по време на срещата Г-20".

Така Китай ще увеличи покупките на втечнен природен газ от САЩ в пъти и ще намали покупките си на руски природен газ. За това вече има и конкретна договореност - американската компания Cheniere Energy съобщи ,че готви подписването на дългосрочен договор с Китай за доставки на газ. Тази компания е първата ,която вече достави 5 танкера с втечнен газ на Пекин през 2018 година.

Друга отстъпка на китайската страна в преговорите е разширяване достъпа на американските енергийни компании до китайския пазар. За това вече има подписано и двустранно споразумение.