Група големи банки, брокерски фирми и пазарни мениджъри проучват възможността да регистрират собствена борса, наречена Members Exchange (MEMX), съобщава "Си Ен Ен".

Новата борса, подкрепена от играчи като Bank of America Merrill Lynch, UBS, Citadel Securities и Fidelity Investments, подчертава дългогодишното разочарование от настоящата система. Брокерските фирми и маркет-мейкърите са недоволни от разходите, които водещи борсите налагат за достъп до доходоносни информационни канали, които се използват за наблюдение на цените на акциите.

Members Exchange има за цел да промени борсовия бизнес, който е доминиран от само няколко малки играчи. Целта е и да се опростят и намалят таксите чрез засилване на конкуренцията и увеличаване на прозрачността. Сред останалите основатели на новата борса са Charles Schwab, E*Trade, Morgan Stanley и TD Ameritrade.

Members Exchange не планира да се конкурира с New York Stock Exchange (NYSE) и Nasdaq в бизнеса с листване на акции. NYSE и Nasdaq редовно се борят помежду си за привличането на големи първични публични предлагания на компании от ранга на Uber и Lyft.

Въпреки че в САЩ има много борси, 61 процента от борсовите сделки се провеждат само на три борси през 2018 г .: NYSE, Nasdaq и CBOE, според проучване на TABB Group. NYSE е начело с почти една четвърт от пазара. Още една пета отива при Nasdaq. Следващият най-близък играч е IEX Group, борсата, основана през 2012 г. 

Докато IEX бавно печели пазарен дял, Members Exchange може да успее по-бързо. Тя ще стартира с подкрепата на финансови гиганти, които могат да дадат значителен старт на бизнеса, коментират анализатори.

 

Members Exchange привлече 70 милиона долара в първоначален кръг от финансиране и се надява да добави нови инвеститори на по-късен етап. Групата планира да подаде документи в началото на годината в Комисията за фондовите борси и ценни книжа на САЩ (SEC), за да може да стане национална борса за ценни книжа.