Експортните очаквания в производствения сектор на Германия се повишиха през юли, като автомобилната индустрия е сред най-големите печеливши по отношение на очакванията за износа, показват резултати от последно проучване на немския икономически институт Ifo, което изглежда в полза на сектора, засегнат най-силно от коронавирусната пандемия.

Институтът Ifo посочи, че неговият индекс, оценяващ експортните очаквания в производствения сектор, нарасна през юли до 6,9 пункта от -2,2 пункта през предходния месец благодарение на икономическото възстановяване в много страни, предаде БНР.

Автомобилната индустрия, която е авангард за експортно-ориентираната икономика на Германия, понесе по-рано през годината най-силен удар от коронавирусната пандемия, тъй като автомобилостроенето беше преустановено в редица заводи по време на блокада и карантинните мерки. Това стана в момент, когато автомобилната промишленост вече изпитваше сериозни проблеми с оглед на процеса на трансформация от автомобили с дизелови и бензинови двигатели към "зелени" електромобили.

"През юли сред германските износители се разпространява предпазлив оптимизъм", отбеляза институтът Ifo и допълва: "Автомобилният сектор е един от най-големите печеливши. След няколко много тежки месеца сега експортният бизнес вероятно отново се изправя на крака".

Завръща се доверието и в електрониката и химическата промишленост. Песимизмът в сектора на машиностроенето е намалял значително, но все още не се очаква увеличаване на продажбите. Междувременно експортният пазар остава труден при производството на облекла и кожени изделия.

Ден по-рано институтът Ifo представи ежемесечното си проучване, което показа, че бизнес нагласите продължават да се подобряват през юли от най-големия си спад от десетилетия насам, тъй като икономиката се възстановява от коронавирусния шок - стига да бъде избегната втора вълна на коронавирусна инфекции.

Въпреки това се очаква германската икономика да се срине драматично през трите месеца от април до юни, когато общественият живот и икономическата активност почти спряха заради пандемията.

Експресната оценка на немската официална статистиска Destatis за БВП на Германия през второто тримесечие на годината ще бъде представена в четвъртък (30-ти юни).