Щатският долар губи позиции спрямо останалите основни валути, след като се потвърдиха прогнозите, че на проведените на 6-и ноември междинни избори в САЩ управляващата Републиканска партия ще запази мнозинството си в Сената (Горната камара на Конгреса), но ще загуби контрола над Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), който вече е в ръцете на опозиционната Демократическа партия.

Поделянето на управленското мнозинство в двете камара на американския Конгрес между републиканци и демократи предполага, че за президента Доналд Тръмп ще стане доста по-трудно да прокарва по-нататъшни протекционистки политики и вече изглежда малко вероятно администрацията на Белия дом да въведе нова данъчна реформа, включваща съкращаване на данъците на средната класа с 10 на сто.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава в началото на европейската търговия в сряда с 0,35% към 95,90 пункта, след като от началото на годината насам зелените пари успяха да поскъпнат на валутния пазар, възползвайки се от силното представяне на икономиката на САЩ в резултат на стимулиращите политики на Тръмп и от политиката на Федералния резерв за устойчиво увеличаване на лихвите ставки.

Доларът се понижава към тридневно дъно от 112,94 японски йени, след като по време на азиатската търговия поскъпна за кратко до едномесечен връх около 113,81 йени и към тридневно дъно от 0,9988 швейцарски франка.

В същото време еврото поскъпва с 0,4% към двуседмичен връх от 1,1475 долара, докато британската лира нараства към триседмичен връх от 1,3155 щатски долара, продължавайки да намира подкрепа от надеждите, че властите в Лондон ще успеят да постигнат Брекзит сделка с ЕС до края на годината.

Според редица анализатори обаче е прекалено рано да се говори, че доларът ще обърне своя средносрочен възходящ тренд, имайки предвид, че резултатите от междинните избори в САЩ в крайна сметка потвърдиха прогнозите (не бяха изненадващи). Американската валута вероятно ще продължава да намира подкрепа от политиката на Фед на устойчиво повишаване на основните лихвени ставки на фона на оповестения в петък много силен октомврийски доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ (солиден ръст на новите работни места, рекордно ниска безработица и по-силно от очакваното нарастване на заплащането).