Близо 40 на сто от инвеститорите в САЩ поне веднъж са направили капиталовложения, ръководейки се от съобщенията на американския предприемач и милиардер Илон Мъск в Туитър. Това сочи изследване, направено от компания за маркетингови проучвания Пипълсей (Piplsay), цитирано в електронното издание на сп."Бизнес инсайдър".

От анкетираните 16 на сто многократно са се ръководели при инвестициите си от туитовете на Мъск, 21 на сто са правили капиталовложения един или два пъти, като се разчитали на неговите съобщения. Мнозинството от участвалите в допитването - 64 на сто - следят акаунта му в Туитър, а от тях 43 на сто много редовно, допълва БТА.

Положително отношение към предприемача имат 82 на сто, 48 на сто го определят като гений, 22 на сто посочват, че той е забавен, а 12 на сто, че е "безумец в добрия смисъл на думата". Сред положителни черти на Мъск участниците в допитването открояват "неговата страст и самоотверженост", а сред отрицателните - "невежеството" и "непоследователното поведение".

Изследването е направено онлайн през периода от 6 до 8 февруари сред 30 400 души на възраст над 18 години.

В момента милиардерът Мъск, който се е регистрирал в Туитър през 2009 година, има 48,7 милиона последователи. В тази социална мрежа той често изразява мнението си за някои компании, а освен това се изявява като яростен защитник на криптовалутите.

Състоянието на основателя на компаниите Тесла (Tesla) и СпейсЕкс (SpaceX) според сп. "Форбс" в момента се оценява на 166,2 милиарда долара. По богатство той отстъпва само на създателя на компанията Амазон (Amazon ) Джеф Безос.