Пътнически самолет на авикомпанията "Бритиш еъруейс" пристигна от Ню Йорк в Лондон за рекордно краткото време от 4 часа и 56 минути благодарение на мощен попътен вятър, съобщи вчера в. "Индипендънт", цитиран от ТАСС.

Боингът 747 преодоля разстоянието като разви скорост от 1200 км/ч. и се приземи снощи в 23.20 ч. на столичното летище Хийтроу.

Силният попътен вятър беше предизвикан от бурята, приближаваща Великобритания откъм Северна Америка.

По информация на "Индипендънт", предишният рекорд принадлежи на авиокомпанията "Норуиджън еър", чийто самолет преодоля през януари 2018 г. същото разстояние за 5 часа и 13 минути. Обикновено този маршрут се взима от самолетите за 6 часа и 13 минути.

Представител на "Бритиш еъруейс" каза, че приоритет за пилотите е сигурността на пътниците, а не достигане на рекордна скорост, но изключително добре подготвените летци са се възползвали максимално от метеорологичните условия, за да транспортират пътниците много по-бързо от планираното разписание.

Бурята Сиара, която връхлетя Великобритания, доведе до сериозни нарушения в движението на обществения транспорт и в електроснабдяването. Като предпазна мярка много железопътни компании спряха влакове, десетки вътрешни и международни полети бяха отменени, на много места бяха спрени и фериботите. Редица спортни прояви бяха отложени за следващите дни.

На цялата територия на Обединеното кралство е издадено предупреждение за опасно време. По данни на агенция Прес асосиейшън в редица региони поривите на вятъра достигат до 150 км/ч, а проливните дъждове причиняват наводнения. 138 000 души останаха без електричество заради скъсани далекопроводи.

Заради силния вятър кралица Елизабет Втора отмени традиционното си присъствие на неделната църковна служба в семейното имение Сандрингам в графство Норфолк, а в Лондон са затворени всички обществени паркове, включително Хайд парк и паркът Сейнт Джеймс.