Откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) - INSAIT, в София е изключително силен момент, защото с него се превръща в реалност идеята на създателя му - проф. Мартин Вечев, с наука и иновации България да е лидер на регионално, европейско и световно ниво. Това каза европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел на официалното откриване днес на INSAIT.

INSAIT може и трябва да се конкурира в световната шампионска лига на научните институти. Той може да бъде в центъра на цяло поколение от технологични иновации, които да гарантират позицията на Европа като световен лидер в тази област. "Радвам се, че с проф. Вечев споделяме визията за INSAIT и като водещата фабрика за еднорози* в Източна Европа", заяви Мария Габриел, цитирана от БТА.

Институтът се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и с Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от десет години. Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел. Идеолог за основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който е начело на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich.

Ако този проект има шанс да успее повече от други, е, защото обединява и е прагматично визионерски, заяви Мария Габриел. Тя пожела на проф. Мартин Вечев INSAIT да се превърне в платформата на Източна Европа за Нобелови лауреати. Мария Габриел благодари за подкрепата за създаването на института на бившите министри - Томислав Дончев и Красимир Вълчев, както и на сегашните министри - акад. Николай Денков и Даниел Лорер.

Институтът има статут, структура, организация и бюджет за десет години, както и сътрудничество и експертиза от водещи експерти в света. Това е солидната основа, на която се стъпва днес, каза Мария Габриел. Тя благодари също на президента Румен Радев и на министър-председателя Кирил Петков за подкрепата за INSAIT, която е важна.

Аз и екипът ми ще помагаме с идеи, за да се популяризират дейностите на института и да бъдат създадени партньорства, увери българският еврокомисар.

Българският еврокомисар отбеляза, че трябва да бъдат привлечени нови източници на финансиране за института, а също нови учени и иноватори от света.

Дългосрочната цел е институтът да се превърна в основата на една нова екосистема, в която наука, иновации, образование и ползата за обществото "вървят ръка за ръка", подчерта Мария Габриел.

От Министерството на науката и образованието съобщиха, че водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лева.

Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

На церемонията по откриването на INSAIT присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, министрите Николай Денков и Даниел Лорер, федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармлен, еврокомисарят Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг ("компютърния Нобел") проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт и Бъркли, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

*Еднорози се наричат компании, чиято пазарна оценка надхвърля 1 млрд. долара