В ролята на министър на иновациите и растежа искам да изразя изключителното си задоволство, че това е един от малкото примери за приемственост, която се отразява и на бъдещето на страната ни, посочи в своето изказване Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа при откриването на института "Инсайт" (INSAIT - Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology).

Ако имаме разбирането, че искаме България да е конкурент и да даде възможност на младите хора да работят, трябва да подкрепя подобни идеи, каза министърът.

Това е първата стъпка, държавата трябва да подкрепя не само "Инсайт", но и други инициативи, например в инженерството, биотехнологиите и медицината, където светът напредва с широки крачки. Лорер добави, че скоро ще представи пред Европейската комисия проекта за създаване на "Инсайт".

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Открива се в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и с Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от десет години.

INSAIT може и трябва да се конкурира в световната шампионска лига на научните институти. Той може да бъде в центъра на цяло поколение от технологични иновации, които да гарантират позицията на Европа като световен лидер в тази област. "Радвам се, че с проф. Вечев споделяме визията за INSAIT и като водещата фабрика за еднорози в Източна Европа", заяви в приветствието си при откриването на института европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

От Министерството на науката и образованието съобщиха, че водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева.

Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лева.

Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори, отбеляза в съобщението си министерството.

На церемонията по откриването на INSAIT присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, министрите Николай Денков и Даниел Лорер, федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармлен, еврокомисарят Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг ("компютърния Нобел") проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт и Бъркли, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.