Производителите и разработчиците на видеоигри могат да се окажат въвлечени в нова регулаторна битка. При това - този път в област, която почти никой не е очаквал.

Това става ясно от нов доклад за вредите от хазарта, публикуван от британската Камара на лордовете. По някаква причина в него е попаднала и популярна гейм механика, която се използва в редица видеоигри.

Става въпрос за т.нар. loot box (кутия с придобивки). Това е популярен игрови модел, в който геймърите плащат реални пари или виртуална игрова валута за награди на случаен принцип, без да е предварително известно какви ще са те.

И въпреки че става въпрос за виртуални придобивки, много от тях могат да бъдат продадени след това на други играчи за съвсем реални пари. Което означава, че имат реална пазарна стойност. Самите виртуални валути в повечето игри също често могат да бъдат закупени срещу истински пари.

Според доклада, тази игрова практика трябва да бъде определена като хазарт във Великобритания. За сега подобен ход не се обмисля в други страни, но ако това се случи на Острова, е възможно прецедентът да привлече вниманието и на други законодатели.