Корпорацията Google е преустановила договорите с Huawei, след като властите в САЩ взеха решение да включат китайската телекомуникационна компания в своя "черен списък", предаде агенция Reuters.

На практика тази стъпка означава, че китайската компания ще бъде лишена от достъпа до технологии и програмно обезпечаване, с изключение на тази продукти, които са предоставени за открит достъп.

Така например, Huawei ще загуби достъп до обновленията на мобилната операционна система Android, с която са снабдени смартфоните нейно производство. Китайската компания няма да може да използва програми, разработени от Google, като например приложението Google play и електронната поща Gmail.

На 15 май президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, въвеждащ режим на ограничения, за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи.

По-късно стана ясно, че министерството на търговията на САЩ е взело решение да включи китайската компания Huawei и свързаните с нея юридически лица в свой "черен списък", поради заплахи за националната сигурност.