Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп официално добави Хуавей (Huawei) в търговския "черен списък", като незабавно се задействат ограниченията, които ще затруднят изключително много китайския технологичен гигант в бизнес дейността му в САЩ, предаде Ройтерс.

Министерството на търговията издаде снощи разпоредбата, която бе обещана в сряда. Така Хуавей и 68 негови подразделения попадат в списък, чрез който се забранява на компанията да купува части и компоненти от американски фирми без одобрението на американското правителство.

Разпоредбата влиза в сила незабавно, каза говорител на ведомството, макар че няма да бъде официално публикувано в държавния вестник "Федерален регистър" до вторник.

По-рано тази седмица Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която обявява извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи. С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

САЩ са на мнение, че смартфоните на Хуавей и мрежовото оборудване на телекомуникационния гигант могат да бъдат използвани от Китай за шпиониране на американците. Компанията отхвърля обвиненията.

Министерството на търговията още в сряда обяви, че добавя Хуавей в "черния списък".

Хуавей участва в дейности, които са против националната сигурност или външнополитическите интереси на САЩ, се посочва в заповедта.