Заради бързото разпространение на COVID-19 в окръг Гютерсло отново бе въведена пълна блокада на обществения живот. Това обяви министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, цитиран от DW. До връщането на мерките се стигна след като в кланица на концерна "Тьонис" бяха установени над 1550 случая на работници, заразени с новия коронавирус.

Най-строги ограничения

До края на юни, а евентуално и след това, жителите на Гютерсло ще могат да се срещат само по двама, музеите, театрите, кината, фитнес студията и плувните басейни ще затворят врати, забранява се и барбекюто на открито.

На жителите на Гютерсло се препоръчва да не напускат района, но изрична забрана за пътуване няма да се въвежда. Съобщено бе също така, че всички жители на окръга ще могат да се тестват безплатно за зараза с коронавирус.

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия обяви още, че при нужда карантината ще бъде налагана с помощ от страна на полицията. Служителите на реда ще съпровождат десетките мобилни екипи на здравните власти, като към тях ще се присъединят и преводачи от български, румънски и полски.

В неделя премиерът Армин Лашет заяви, че засега няма причина цялата община Гютерсло да бъде затваряна с оглед на това, че инфекциите са локализирани. Към момента всички работници в кланицата се намират под някаква форма на карантина. Карантинните ограничения са в сила за общо около 7000 души. Също така каза, че компанията обмисля да поеме разходите за цялостното тестване в община Гютерсло в Северен Рейн-Вестфалия, където се намира засегнатото предприятие.

Ще понесе ли Тьонис отговорност

Германското правителство проучва юридическите възможности за търсене на отговорност от концерна "Тьонис", заяви вчера пред обществената телевизия АРД германският министър на труда Хубертус Хайл, цитиран от ДПА.

"Смятам, че трябва да проучим какви са възможностите според гражданското право да бъде потърсена отговорност", каза Хайл. Като основание за това той изтъкна причинените щети заради направените разходи за здравни мерки, а също и причинените от огнището щети за икономиката като цяло.

Хайл заяви, че очаква "Тьонис", засегнатата компания, "да направи всичко, каквото трябва", за да ограничи щетите, след като към вчерашна дата в кланицата й бяха доказани най-малко 1331 случая на новия коронавирус.

Работниците - брънки от конвейера

Земеделският министър Юлия Кльокнер каза относно огнището в предприятието на "Тьонис", в което са наети много работници от източноевропейски страни като Румъния и България, че това не е изолиран случай.

"Системата не може да продължи (да работи) по този начин", заяви тя за днешния брой на вестник "Пасауер Нойе Пресе".

Норберт Валтер-Борянс, съпредседател на Германската социалдемократическа партия, която е партньор в управляващата коалиция в Германия, заяви, че месопреработвателният сектор е създал система, "при която работниците се третират като брънки от производствена верига. Всичко трябва да бъде възможно най-евтино".