Германският външен министър Хайко Маас разкритикува министър-председателя на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заради изказването му за източноевропейските работници.

Журналистка попита Лашет какво, според него, показва фактът, че след разхлабването на ограниченията в кланиците "Тьонис" стотици хора се заразиха с коронавируса. Премиерът на провинцията отговори: "Това не показва нищо, защото там са пристигнали румънци и българи и вирусът идва тъкмо от там. Такова нещо би се случило навсякъде."

В тази кланица на най-голямата фирма за месопреработване в Германия "Тьонис" преди два дни бяха регистрирани 470 нови случая.

Лашет е един от ключовите политици в ХДС на Ангела Меркел, очаква се дори, че ще бъде сред главните кандидати за канцлерския пост при следващите избори, пише "Дойче веле" (DW). Сред всички германски политици тъкмо Лашет най-настойчиво апелираше за разхлабване на ограниченията в страната.

Списание "Шпигел" пише, че изказването на Лашет е породило критики сред германската общественост, а донякъде и възмущение. Дори от страна на германския външен министър Хайко Маас (който е социалдемократ), отбелязва изданието и припомня, че по време на посещението си вчера в София той е призовал премиера на Северен Рейн-Вестфалия да се извини.

Да припомним и че социалдемократите, които сега искат извинение от Лашет, са младши партньор в правителствената коалиция с ХДС и ХСС.

Към критиките срещу Лашет се присъединиха и други видни фигури от Германската социалдемократическа партия като генералния й секретар Ларс Клингбайл, отбелязва "Шпигел", цитиран от БТА. Критично се изказа и вицепрезидентът на Съвета на Евангелската църква Анете Куршус, която се обяви срещу "прибързаните предположения" на отговорни политици, без обаче да споменава Лашет.

Аргументацията на Лашет била "на всичкото отгоре направо абсурдна", заяви пред ДПА и фракционният лидер на социалдемократите в парламента на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати. "Хората, които г-н Тьонис ден след ден експлоатира, сега се оказват виновни за разпространяването на вируса? Това трябва да е някаква лоша шега". Кучати също настоява Лашет да се извини.

Самият Лашет впоследствие се дистанцира от думите си, отбелязват германски издания. "Забранено е да се обвинява когото и да било за вируса, без значение от коя страна идва. Искам ясно да се разбере, че за мен и за цялото регионално правителство това се разбира от само себе си", каза Лашет. Същевременно той възложи отговорността за случващото се на предприятията от месопреработвателния сектор и обяви, че ще има значителни подобрения в условията на труд, особено за работниците от България и Румъния.

"Шпигел" също отбелязва, че Лашет е кандидат да наследи като председател на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел сегашния му лидер - Анегрет Крамп-Каренбауер. Освен него за поста се съревновават също бившият председател на групата на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц и председателят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген. Християндемократите ще избират новия си председател на конгрес в края на годината.

Друго германско издание - "Велт", пише, че думите на Лашет са предизвикали доста критики и допълва, че напоследък той често прави гафове.

След срещата си в София с Хайко Маас българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че такива изказвания (като това на Лашет) са неприемливи и не бива да се допускат. Вирусът не знае нито граници, нито националности, това е неприемливо изказване, още повече, че българите допринасят много сериозно за икономиката там, каза Захариева.

Думите на Армин Лашет предизвикаха възмущение и подигравки и в социалните мрежи, отбеляза DW. Известният сатирик и тв-водещ Ян Бьомерман написа в Туитър: "Българите и румънците ще бъдат виновни, ако Армин Лашет не стане канцлер".

Това не е първият случай на масово заразяване с новия коронавирус в германски кланици. Браншът почти изцяло работи с работници от Източна Европа - най-често румънци, българи и поляци. Мизерните условия, в които живеят те не са никаква тайна, известни са и на мениджърите, и на подизпълнителите, и на местните власти, и на полицията. Но никой досега не е бил разтревожен от ситуацията, изтъква DW.

Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман от ХДС обаче отбеляза, че на хората сега трябвало да се каже, че "няма нужда да се страхуват, няма нужда да се паникьосват, защото става дума за едно засега локално ограничено явление" - в кланица...