Китайската компания Алибаба (Alibaba) обедини сили с държавен фонд и две технологични компании в Русия. Гигантът в онлайн търговията се надява, че достъпът му до клиентската им база от 100 милиона души на руските фирми ще подкрепи неговото развитие, предаде Ройтерс.

Алибаба ще притежава 48 процента от Алиекспрес Русия (AliExpress Russia) в резултатна на сделка, подписана днес на Източния икономически форум във Владивосток. Партньори на Алибаба са руският фонд за преки инвестиции, мобилният оператор Меганоф (Megafon) и интернет групата Мейл.ру (Mail.ru).

Трите руски компании ще имат общ дял от 52 процента в платформата за електронна търговия.

Онлайн търговията расте бързо в Русия през последните години благодарение на подобрения достъп до интернет. Оборотът достигна 14 милиарда долара миналата година, като една трета от него са трансгранични сделки, посочва руската Асоциация на компаниите за интернет търговия.

Партньорството предвижда да се създаде съвместна компания, основаваща се включително и на сегашния бизнес на АлиЕкспрес в Русия, уточни ТАСС.

Мегафон ще продаде на Алибаба своята част от 10 процента в Мейл.ру срещу 24 процента в АлиЕкспрес Русия.

Мейл.ру ще предаде на съвместната компания своя бизнес за електронна търговия Пандао (Pandao) плюс кеш в замяна на 15 процента от АлиЕкспрес Русия.

Руският фонд за преки инвестиции ще придобие 13 процента в АлиЕкпрес Русия.

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2019 година.

Съвместната компания планира също така да инвестира и в други дейности заедно с Мейл.ру, включително технологии в сектора на храните, уточниха компаниите.