Европейски дипломати твърдят, че в общността няма единно мнение дали да бъде засилен санкционният натиск върху Москва, пише руският вестник РБК на своята първа страница.

Липсата на политическа воля за такава стъпка се обяснява с нежеланието на ред европейски страни да късат икономическите си връзки с Москва.

"Италия, Австрия и дори Франция са твърде силно заинтересовани да правят бизнес с Русия", заявява един неназован европейски дипломат пред Euractiv, цитиран от РБК.

Правилата на ЕС изискват за налагане на санкции съгласието на всичките 28 страни-членки. Днес никой не вярва санкционният натиск от страна на Евросъюза да ескалира, твърди Арно Дюбиен, шеф на Френско-руския аналитичен център "Обсерво".

"Ако в Европа имаше консенсус за по-сурови ограничения срещу Москва, тези идеи щяха да бъдат осъществени още през март, след нападението срещу двамата Скрипал - бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с газ в Солсбъри", обяснява той пред изданието, цитирано от Би Би Си.

Независимо от призивите на САЩ и Великобритания много европейски страни се насочват по-скоро към отслабване на антируските санкции, отколкото към налагане на нови, смята експертът.

Той обаче изтъква, че с оглед тесните икономически връзки между ЕС и САЩ дори при сваляне на европейските санкции от Русия фирмите от общността едва ли ще получат картбланш за сътрудничество с Москва.

"За целта ЕС трябва да стане по-независим от САЩ, по-специално като създаде собствен валутен фонд и система СУИФТ, както предложи германският външен министър Хайко МААС", добавя Дюбиен, според когото обаче идеите на Маас надали ще бъдат реализирани в близко бъдеще.

Според политолога Щефан Майстер германците смятат, че новите санкции биха станали днес безполезен инструмент - те няма да променят поведението на Владимир Путин, а само ще попречат на Европа да изгради диалог по важните проблеми с Москва.