Днес - 1 февруари, е последната възможност за покупка на месечна винетка за тежкотоварните автомобили с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона с краен срок на валидност 29 февруари 2020 г. За това напомнят от АПИ.

От 2 февруари се преустановява продажбата на месечните електронни винетки.

Промяната е свързана с въвеждането от 1 март на тол таксуване за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Тежкият трафик ще плаща на база изминато разстояние при ползването на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища. Останалите близо 17 000 км от около 20 000 км републикански пътища ще бъдат безплатни за превозните средства над 3,5 тона.

По същата причина от 24 февруари спира продажбата на седмични винетки за тежкотоварните превозни средства. От 24 до 29 февруари за автомобилите над 3,5 тона ще могат да се купуват само дневни електронни винетки, чиято продажба ще бъде преустановена в 23:59 часа на 29 февруари.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите, които плащат електронни винетки с банков трансфер, да съобразяват началната дата на валидност на винетките. В случай на покупка с банков трансфер на повече от една е-винетка, ако в таблицата има сгрешени данни дори само на едно пътно превозно средство, електронната система за пътни такси няма да може да активира платените винетки за всички леки или тежкотоварни превозни средства в нея. В същото време ще бъде генериран PAY код, с който ще може парите да се наредят с банков превод.

За леките коли с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона остават валидни електронните винетки. Цените са непроменени - годишна винетка струва 97 лв., тримесечна - 54 лв., месечна - 30 лв., седмична - 15 лв. и уикенд винетка за 10 лв.