Автобусните превозвачи готвят протест заради въвеждането на тол таксите. Те предупреждават, че заради това ще наложи повишение на цената на превозите. Вече има призиви за стачни действия на 12 декември и спиране на линии на 13 януари. Според разчетите автобусите над 12 тона да плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло - между 4 и 8 стотинки.

"В момента заплащаме между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън тол системата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика",обясни Магдалина Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи пред Нова тв.

Тя обясни, че готвеният протест не е обвързан с въвеждането на тол системата. "Това е поредният проблем, който ще добавим към действията ни. Основният такъв е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен", каза още тя.

Магдалина Милтенова разказа още, че автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване и предупреди, че ако те не бъдат извадени от тол системата, ще има фалити на автобусни фирми. За последните години от 3000 такива, около 1500 са фалирали.

"Протестът е неотложен. Ние така или иначе ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, за да осигурим превоз на гражданите, или няколко месеца след това, защото ще сме фалирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има", коментира представителката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Според разчетите на правителството услугите ще поскъпнат със 7%.

Не е категорично, че обхватът на тол системата ще обхване автобусните превозвачи. Това пък заяви проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ. "Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас. В момента сме в режим на обществени консултации", обясни проф. Асенов.

Той изрази надежда, че по време на консултациите ще се намери решение, което да осигури реформа.