Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза по време на форум, че според анализи на експерти от Световната банка /СБ/ предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките, като максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българите, ще е с до 2 стотинки на килограм или литър, предаде БТА.


Министърът призова да не се спекулира със страховете на хората.

Пътищата не са на ГЕРБ, нито на БСП, нито на една или друга парти, а на всички граждани и затова темата не бива да се политизира, допълни министърът.

Тя подчерта, че новата система за събиране на пътни такси се очаква да осигури постоянен и предсказуем източник на средства за ремонти и строителство на нови по-безопасни трасета.

Министърът призова всички, ангажирани с процеса, за максимална мобилизация, за да се изпълни планираното и системата да влезе в търговска експлоатация най-късно до 1 март 2020 г.

Министърът каза това по време на форум за въвеждането на тол системата, организиран от Агенция "Пътна инфраструктура" и Световната банка - консултант на държавната пътна администрация.