Най-голямата френска ВЕЦ, разположена в Гранд Мезон, бе спряна от служители, протестиращи срещу плановете на правителството за реформа на пенсионната система, съобщи клон на синдиката Обща конфедерация на труда (Се же Те - CGT), цитиран от Ройтерс и БТА.

Саботирането на електрическата мрежа подчертава решимостта на левите синдикати, след като вълната от стачки и улични демонстрации, започнала в началото на декември, не успя да принуди Макрон да отстъпи.

Правителството твърди, че предложените промени в пенсионната система, ще я направят по-проста и справедлива. Според противниците на реформата обаче хората ще трябва да работят по-дълго, за да имат право на пълна пенсия.

Парижкото летище Орли и международния пазар на храни в Рунжис останаха без ел.захранване вчера, 21 януари, след като протестиращи енергетици прекъснаха електроподаването за района южно от френската столица.

В съобщение на местната секция на енергетиците към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT Energie) в Туитър е посочено, че акцията има за цел да привлече вниманието и да се отрази на икономиката, а най-вече протестиращите да бъдат чути.

Говорител на стоковата борса в Рунжис посочи, че системата за извънредно подаване на ток се е задействала в 5.30 часа по Гринуич (6.30 ч. местно време) след прекъсването на електроподаването и че търговията не е нарушена. Прекъсването е продължило 90 минути.

Пазарът в Рунжис е разположен на площ от 234 хектара и носи приходи от 9 милиарда евро годишно.

Прекъсването на тока доведе до спиране на жп връзката с летище Орли, второто най-натоварено летище във френската столица.

Умишленият саботаж на доставките на електроенергия показва твърдата решителност на левите профсъюзи във Франция да прибягват до спонтанни действия, след като вълната от стачки и улични протести от началото на декември не успяха да принудят президента Еманюел Макрон да отстъпи от плана за пенсионна реформа. Твърдолинейните синдикати се противопоставят на реформата, тъй като според тях хората ще бъдат принудени да работят повече, за да получават пълна пенсия.

Стачките и протестите срещу пенсионната реформа на Макрон продължават вече 50 дни. Президентът е категоричен, че няма да отстъпи от намерението си да прокара реформата и обеща, че правителството ще продължава да обяснява и съгласува промените.

Доклад на експерти изнесе наяве факта, че заетостта на 55-64-годишните във Франция остава слаба (52,1 на сто през 2018 година) спрямо средната в Европа (58,7 на сто) и в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) (61,4 на сто). Неговите автори дават за пример Финландия и призовават професионалните браншове във Франция да преговарят по колективните трудови договори, позволяващи на доброволно продължил работата си служител да приеме едновременно понижаване на заплата и облекчаване на труда, вместо да получи обичайното обезщетение за съкращаване от компанията.