Френското правителство организира от днес нов кръг преговори със синдикатите и работодателите, на 34-ия ден от мобилизацията срещу пенсионната реформа във Франция, предаде Франс прес. Очаква се дискусиите да продължат повече от две седмици.

Срещите започват тази сутрин в министерството на труда. Началото на преговорите ще постави премиерът Едуар Филип, който е твърдо решен да доведе докрай реформата, целяща да бъдат трансформирани сегашните 42 пенсионни режима в единна универсална точкова система.

Вчера министър-председателят заяви, че и дума не може да става да се отстъпи от принципа за универсална система. На заседание на изпълнителния комитет на президентската партия "Република, напред!" той отбеляза, че компромисът изисква всяка от страните да направи стъпка към другата, и изрази оптимизъм за постигането на такъв напредък.

Днес пред радио Ер Те Ел премиерът, цитиран от Ройтерс, каза, че е отворен да обсъжда промени в средната пенсионна възраст.

Компромисно предложение на най-големия синдикат в страната, Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT), вчера получи одобрението на министъра на икономиката Брюно Льо Мер. Се Еф Де Те подкрепя принципа на реформата.

Мобилизацията срещу пенсионната реформа във Франция е с безпрецедентна продължителност, надхвърляйки предишния рекорд от 28 последователни дни през 1986-87 година. От 5 декември съпротивата срещу правителствения проект се изразява основно в стачка, нарушаваща движението на влаковете във Франция и обществения транспорт в парижкия регион.

На срещите със социалните партньори ще присъстват министърката на солидарността Анес Бюзен, държавният секретар за пенсионната реформа Лоран Пиетрашевски, държавния секретар за държавната администрация Оливие Дюсопт и министърката на труда Мюриел Пенико, която досега имаше слабо присъствие в пенсионните преговори.

Работодателите ще бъдат представени от Медеф (Medef), Конфедерацията на малките и средни предприятия Се Пе Ем Е (CPME) и Съюзът на занаятчиите, либералните професии и дребните търговци Ю2Пе (U2P).

Ще участват ръководителите на синдикатите Се Еф Де Те, Се Еф Е-Се Же Се (CFE-CGC), на Френската конфедерация на християнските трудещи се (CFTC) и на Националния синдикат на автономните синдикати (Юнса - Unsa).

Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT) и Форс увриер (Force ouvriеre), които оглавяват мобилизацията в страната, ще бъдат представени на срещите с правителството, но не от генералните си секретари.

Мобилизацията продължава и в други сектори. Се Же Те отправи вчера призив от днес да бъдат блокирани за четири дни всички рафинерии в страната. 

Отделна среща е предвидена специално по въпроса за тежкия труд и заетостта на най-възрастните. Дискусиите, включващи и други теми, ще продължат до 13 януари.

Правителството вече направи някои отстъпки за много професии, сред които полицаите, балетистите в операта, моряците и пилотите. Досега обаче кабинетът така и не успява да спре безсрочната стачка в обществения транспорт в Париж и в националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF).

Мобилизацията продължава и в други сектори. Се Же Те отправи вчера призив от днес да бъдат блокирани за четири дни всички рафинерии в страната.