Седем от осемте рафинерии във Франция стачкуват днес по призива на секцията на нефтохимиците в синдиката Обща конфедерация на труда (Се Же Те - CGT-Chimie) с искания правителството да оттегли планираната пенсионна реформа, съобщава в. "Фигаро". Очаква се протестът да продължи до петък.

Генералният секретар на браншовото подразделение Еманюел Лепин обяви днес пред радио Франс енфо (France info), че в момента се водят консултации в осмата рафинерия. Стачкуват и пристанищните обекти в Хавър. По думите му от тези обекти вече не излизат никакви течни горива и се очаква това да продължи 96 часа.

Представителят на Се Же Те в рафинерията на Тотал (Total) Тиери Дьофрен уточни, че протестът се състои в блокиране на изходите за петролни продукти, а не в спиране на производството.

Премиерът Едуар Филип даде уверения пред Ер Те Ел (RTL), че правителството ще се погрижи да няма затруднения с доставките за бензиностанциите.

Министър-председателят започва днес нов кръг преговори със синдикатите и работодателите за пенсионната реформа, целяща да бъдат трансформирани съществуващите 42 пенсионни режима в единна универсална точкова система и да бъде въведена базова възраст за пенсиониране от 64 години вместо досегашните 62.

Най-големият синдикат в страната, Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT), категорично се обяви против тази възраст. Генералният секретар на конфедерацията Лоран Берже заяви днес при пристигането си на многостранната среща в министерството на финансите, че за да има надежда за изход от социалния конфликт, най-напред трябва да се премахне базовата възраст от проекта за реформа.