Безработицата в Обединеното кралство се е повишила до най-високото си ниво от две години, показват официалните данни на британската Национална статистическа служба.

Равнището на безработицата е достигнало 4,1 процента за трите месеца до юли спрямо 3,9 процента за предишните три месеца.

Младите хора бяха особено тежко засегнати, като спадът в заетостта е най-голям при възрастовата група 16-24 години, съобщи Би Би Си.

Заетите млади хора са били със 156 000 по-малко през трите месеца до юли.

Данните показват, че персоналът на компаниите се е свил с 695 000 между март и август спрямо рязко преразгледания брой от 659 000 освободени кадри през периода март-юли.

Икономистите очакват да бъдат загубени още работни места, тъй като правителствените субсидии в подкрепа на заетостта изтичат в края на октомври, отбеляза Ройтерс.

Броят на свободните позиции се е увеличил до 434 000 през трите месеца до август, което е с близо 30 на сто повече в сравнение с периода от април до юни, но почти половина на нивото преди пандемията.

Около 695 000 британски работници са били отписани от ведомостите на британските компании от март, когато започнаха ограничителните мерски заради коронавируса.