Икономиката на Русия и системата за управление на страната се оказаха по-устойчиви, отколкото са прогнозирали на Запад. Това заяви днес руският президент Владимир Путин в годишната си реч през парламента в дните преди т.нар. "специална военна операция" в Украйна да навлезе във втората си година, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия през 2022 г. се е свил с 2,1 процента, макар Западът да предричаше срив до 20-25 процента, каза държавният глава.

Той припомни, че през март 2022 г. е бил задействан пакет мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката на обща стойност около 1 трлн. рубли(ок. 25 млрд. долара), подчертавайки, че всичко се прави на здрава пазарна основа.

Руските банки работят стабилно и устойчиво, имат солидни "буфери", а обемът на банковите кредити за корпоративния сектор е нараснал с 14 процента или повече, отколкото през 2021 година, отбеляза руският президент.

По думите на Путин реализирането на редица перспективни проекти ще позволи в руската икономика да бъдат привлечени инвестиции за около 10 трлн. рубли, като само през текущата години очакваните инвестиции могат да достигнат около 2 трлн. рубли.

Същевременно по думите му делът на рублата в международните плащания на Русия спрямо декември 2021 г. се е удвоил и е нараснал до една трета.

По данни на Руската централна банка в началото на 2022 г. делът на долара и еврото във външните плащания на Русия е бил 79 процента, а в началото на декември е намалял до около 50 процента.

Според Путин руската икономика към настоящия момент е успяла да навлезе в нов цикъл на икономически растеж, а структурата й е придобила качествено различен характер. Тя е насочена към нови пазари, като доставя не суровини, а стоки с висока добавена стойност.

Редица отрасли на руската икономика имат възможности за пробив, подобни на случилото се в селското стопанство, каза той, припомняйки, че преди няколко години Русия е събирала за година реколта от около 60 тона зърно, а сега това е само експортният потенциал на страната.

Необходимо е да се стимулира притокът на чуждестранни инвестиции в икономиката на Русия от дългосрочни спестявания на гражданите, като съответната програма трябва да бъде пусната от април 2023 година.

Държавният глава посочи също така, че пазарът на труда в Русия е станал по-спокоен, а безработицата е на минимално равнище, което е по-ниско отколкото преди пандемията.

Още тази година се очаква солиден растеж на вътрешното търсене, като руският бизнес трябва да заеме нишите на напусналите руския пазар западни компании, посочи той.

Според него инфлацията в Русия може да се приближи до 4 процента през второто тримесечие на годината, като в Русия се сформират условия за понижаване на кредитните ставки.

Путин предложи също така редица норми от Наказателния кодекс на Русия да бъдат декриминализирани като икономически престъпления.

Освен това са необходими допълнителни мерки за "деофшоризация" на икономиката, като бизнесът трябва да действа под руска юрисдикция.

Руският бизнес все пак доказа, че умее да се адаптира към всякаква външна среда, отбеляза президентът. Той припомни, че през 90-те години руската икономика е станала ориентирана на запад като източник на суровини, а съветници е имало "под път и над път".

Руските бизнесмени, които са съхранявали средствата си на запад, обаче просто са били ограбени там. Никой от обикновените руснаци обаче не е съжалил бизнесмените, които са загубили капиталите си в западни банки, и са се лишили от яхтите и дворците си, каза Путин. По думите му за страната представлява голяма заплаха ситуация, в която собствениците на големи бизнеси зависят от чуждестранни правителства.

Едрите бизнесмени трябва да разберат, че за Запада те ще останат второразредни чужденци, а титлите графове, перове и кметове" не помагат, подчерта президентът. Той призова предприемачите да бъдат със своята родина, да работят за сънародниците си, а по този начин - за бъдещето.