Върховният антикорупционен съд на Украйна удовлетвори иска на Министерството на правосъдието за прехвърляне в държавна собственост на предприятията, собственост на руския бизнесмен Олег Дерипаска, съобщи Службата за сигурност на Украйна.

Решението на съда се отнася до глиноземния завод в Николаев, както и до предприятията за добив на подземни богатства - "Глуховската кварцитна кариера", "Хустката кариера" и "Жежеловската кариера". Стойността на прехвърленото на Украйна имущество е над 10 млрд. гривни (над 270 млн. долара).

"Установено е, че Дерипаска, който е член на вътрешния кръг на руското военно и политическо ръководство, е управлявал предприятията чрез контролирани търговски структури в различни региони на Украйна. По този начин руският олигарх се е опитал да прикрие връзката си с украинските активи", се казва в съобщението на СБУ.

В същото време от Генералната прокуратура на Украйна съобщиха, че от руския бизнесмен в полза на държавата са отнети 350 имота на стойност над 20 милиарда гривни (над 540 млн. долара).

Олег Дерипаска е под санкциите на САЩ от 2018 г. насам. След руската инвазия в Украйна през 2022 г. бизнесменът беше санкциониран и от Европейския съюз, Обединеното кралство, Украйна и няколко други държави.

Дерипаска неколкократно се е изказвал за войната в Украйна, без да критикува пряко политиката на руския президент Владимир Путин. Бизнесменът нарече руската инвазия "лудост", а компанията "Русал", която Дерипаска оглавяваше до 2018 г., призова за разследване на убийствата на цивилни в град Буча край Киев.