Във вторник финансовите министри на ЕС поставиха Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия в черния списък с държавите данъчни убежища (tax haven - данъчен рай), съобщиха световните агенции.

Актуализираният списък вече съдържа 16 държави с новите участници, като част от усилията на ЕС да посочи с пръст чужди нации, които според него улесняват компаниите и богатите хора да избягват плащането на данъци.

Новият списък включва Американска Самоа, Ангуила, Бахамите, Британски Вирджински острови, Коста Рика, Фиджи, Гуам, Маршалови острови, Палау, Панама, Русия, Самоа, Тринидад и Тобаго, островите Търкс и Кайкос, Американските Вирджински острови и Вануату.

Държавите в списъка са засегнати от административни санкции от столиците на ЕС и са ограничени от част от финансирането от ЕС. Включването на Русия в списъка не е свързано с войната в Украйна. Министрите поставиха страната в сивия списък за данъчни убежища по това време миналата година като предупредителен изстрел, отбеляза Politico.

Въпреки четирите нови попълнения, неправителствената организация за борба с бедността Oxfam International остава критична.

"Независимо от днешната актуализация, черният списък на данъчните убежища на ЕС остава просто шега", пише в имейл Киара Путатуро, данъчен експерт на Oxfam EU, цитирана от Politico. "Държавите с нулева и ниска данъчна ставка трябва автоматично да бъдат включени в черния списък, а европейските страни трябва да бъдат изправени пред същото ниво на контрол."

Докато това не се случи, черният списък на данъчните убежища в ЕС ще остане като умишлен опит за прикриване на неприятни или уличаващи факти за (някого или за нещо), коментира експертът.

Къде е руският данъчен рай

На 2 февруари Forbes писа, че двете офшорни зони, известни като специални административни региони или (special administrative regions - SARs), използват данъчни стимули, за да привлекат руски компании, базирани в други държави.

Разположени в крайните западни и източни части на страната - единият на остров Октябърски в района на Калининград, разположен между Литва и Полша, другият на остров Руски близо до границите с Китай и Северна Корея - двата специални региона дадоха на олигарсите възможност за бягство от чужди юрисдикции, където биха могли да бъдат обект на санкции.

Освен ниските данъчни ставки, SAR имат допълнителното предимство да поставят компаниите извън обсега на САЩ и други страни, които искат да накажат президента Владимир Путин за агресията на Русия срещу Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му се готви да наложи санкции на руски милиардери като отмъщение за всяко насилие, отбелязва Forbes.

"Инициативата SAR беше създадена, за да помогне на санкционираните компании да се върнат в Русия и да минимизира правните рискове", казва Иван Насонов, международен данъчен директор в KPMG Русия. Оттогава те станаха по-популярни сред несанкционираните фирми и заради ниските си данъци върху дивидентите, доходи и капиталови печалби, добавя той.

За руските бизнесмени репатрирането на техните чуждестранни компании в Русия им осигури данъчна сделка, която беше трудна за пренебрегване: нулеви данъци върху дивидентите и капиталовите печалби от продажбата на акции в публично търгувани компании, стига бенефициентите да инвестират поне 50 милиона рубли - около 650 000 долара - в руска компания в рамките на шест месеца след прехвърлянето на фирмата им в SARs. И те все още могат да използват чуждестранни банкови сметки за плащания и преводи, което улеснява прехвърлянето на пари през границите, когато им е необходимо, обяснява Forbes.

SARs върнаха някои от най-големите руски фирми обратно в орбитата на Москва и притъпиха американските санкции. От 2018 г. повече от 70 компании са се репатрирали в руски SAR от чужди юрисдикции, много от които са били разположени на места, които са приели да прилагат санкциите на САЩ. Това включва Европейския съюз и неговите държави-членки, като Кипър - офшорен финансов център, някога популярен сред руските милиардери. Най-известните са алуминиевият гигант UC Rusal и фирмата за енергетика и метали En+ Group, които са частично собственост съответно на Виктор Векселберг и Олег Дерипаска, двама руски милиардери, които бяха санкционирани от Министерството на финансите на САЩ през април 2018 г.

Дерипаска, близък съюзник на Путин и бивш клиент на ръководителя на кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г. Пол Манафорт, държи 45% дял в En+ Group на стойност около 3,3 милиарда долара, което представлява повече от 75% от неговото нетно състояние, оценявано на 4,3 милиарда долара. En+ Group от своя страна притежава 57% от Rusal. Векселберг държи приблизително 10% от акциите на Rusal на стойност 1,4 милиарда долара, малка част от състоянието му, оценявано на 9,3 милиарда долара.

Все пак SARs са предназначени да репатрират големи корпорации или холдингови компании, а не личните активи, които много руски милиардери притежават в западните страни.

Тъй като SARs изискват инвестиция от 50 милиона рубли в Русия, за да получат свързаните с това данъчни облекчения, е малък стимулът за руските милиардери да прехвърлят лични холдингови компании в Русия, казва Насонов. Нов проектозакон, който се разглежда от руския парламент, ще предложи допълнителни данъчни облекчения за тези, които инвестират 300 милиона рубли, приблизително 3,9 милиона долара, в определени индустрии, включително транспорт и инфраструктура в SAR. 

Руското правителство наблегна на данъчните стимули за преместване в SAR, но всякакви нови санкции на САЩ или ЕС биха могли да убедят фирмите, които все още не са се преместили, най-накрая да направят скока, завършва анализа си за Forbes Джакомо Тоняни.