Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров каза, че през 2022 г. стокооборотът между Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) е възлязъл на рекордните 9 милиарда долара, което е увеличение от 68%, съобщи Gazeta.ru.

"Партньорството между нашите страни e във възход. По наши данни през 2022 г. търговският оборот между Русия и ОАЕ е нараснал с 68% и е достигнал 9 милиарда долара", каза Мантуров.

Вицепремиерът подчерта, че това е рекорден стокообмен между двете страни.

Мантуров уточни, че през миналата година обемът на доставките от Русия за ОАЕ възлиза на 8,5 милиарда долара и е нараснал със 71%. А обемът на арабския износ за Русия се е увеличил с 6% до $0,5 млрд. Според Мантуров ОАЕ са запазили лидерството си сред страните от арабския свят в търговията с Русия.

На 11 февруари Мантуров каза по време на среща с руския президент Владимир Путин, че Руската федерация е увеличила обема на износа на обработена дървесина за страните от Северна Африка, Близкия изток, Централна и Югоизточна Азия. Става дума за продажби в чужбина на дървен материал, шперплат, хартия, картон, целулоза.