Вячеслав Моше Кантор - или както е по-известен - само Моше Кантор, собственик на компанията за торове "Акрон" (Acron), е най-забогателият руснак през 2022 г., както показва класация на сп. "Форбс" (Forbes), цитирана от  ТАСС и БТА. През миналата година неговото състояние се е увеличило с 5,3 млрд. долара до 13 млрд. долара на фона на поскъпване на акциите на компанията му на фондовата борса в Москва.

Д-р Моше Кантор е президент на Фондация Световен форум на Холокоста - на снимката  говори пред Световния форум на Холокоста, в мемориалния център на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим на 23 януари 2020 г. Кантор, чието нетно състояние по онова време Forbes оценява на 4,6 милиарда долара, прекъсна своята дългогодишни връзки с университета в Тел Авив и се присъедини към нарастващия (още тогава) списък от руски олигарси от еврейски произход, които намалиха благотворителните си дейности, след като попаднаха под международни санкции за връзките си с президента Владимир Путин, отбеляза в своя справка Асошиейтед прес.

На второ място днес е друг инвеститор в производството на химически препарати и торове - Андрей Гуриев, който е бивш член на съвета на директорите на "ФосАрго" (PhosArgo). Неговото състояние е нараснало с 4,2 млрд. долара до 11,4 млрд. долара.

Юрий Милнер, собственик на инвестиционния фонд "Ди Си ТИ глоубъл" (DST Global), затваря челната тройка. Състоянието на Милнър, който през октомври обяви, че се отказва от руското си гражданство, се увеличи с 2,5 млрд. долара до 7,3 млрд. долара.

Според изданието, в челната петица на най-богатите бизнесмени в Русия влизат също:

  • Андрей Мелниченко, основател на друга компания за торове - "Орокем" (Eurochem) (състоянието му се е увеличило с 2,1 млрд. долара до 27,5 млрд. долара, той е й най-богатият руснак),
  • Михаил Шелков, заместник-председател на борда на директорите на най-големия производител на титан в света - "Ви Ес Ем Пи Оу Ависма" (VSMPO-Avisma Corporation), чието богатство е нараснало с 1,6 млрд. долара до 5,8 млрд. долара.

В Топ 10 са още:

  • Виталий Орлов, собственик на риболовния холдинг "Норебо (Norebo) (+0,89 млрд. долара, до 1,9 млрд.);
  • Анатолий Седих, председател на борда на директорите на Оу Ем Кей (OMK) (+0,5 млрд. долара, до 1, 8 млрд. долара); 
  • Вадим Якунин, собственик на фармацевтичния холдинг "Протек" (+0,49 млрд. долара, до 1,5 млрд. долара);
  • Саид Гуцериев, собственик на дялове от активи в групата "Ем видео - Елзорадо" (M.Video-Eldorado) (+0,4 млрд. долара, до 1,7 млрд. долара).