Норвегия измества Русия. В продължение на години Германия залагаше на Русия като главен доставчик на енергоносители и така германската икономика стана зависима от една страна, която започна голяма война в Европа и използва доставките на газ като оръжие. Сега Германия ускорено диверсифицира енергийния си внос, а ключовата роля се възлага на Норвегия.

Норвегия ще бъде основният доставчик на газ за Германия

Норвегия вече стана основен доставчик на газ за Германия по тръбопроводи, след като през лятото на 2022 година Русия първо рязко съкрати, а след това и напълно прекрати снабдяването на Германия по "Северен поток". Норвежката държавна газова компания Equinor доскоро заемаше второ място на германския пазар след Газпром. Сега вече е лидер.

Технически не е възможно Норвегия напълно да замени отпадналите обеми руски газ, но още от миналата пролет тя увеличава доставките за Германия и други държави от ЕС. През август и в края на ноември германският канцлер Олаф Шолц проведе разговори с норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре, при които нарече Норвегия "много специален партньор на Германия".

В началото на тази година разговорите за енергийното сътрудничество продължиха, а германският вицеканцлер Роберт Хабек определи приоритетите по следния начин: "Днес Норвегия е нашият най-важен доставчик на енергия и трябва да остане такъв по пътя към климатично неутрално бъдеще. Днес получаваме от Норвегия основната част от нашия природен газ, а в бъдеще искаме все по-активно да се пренастроим към внос на енергия от морски вятърни паркове и водород. Първо "син", след което и все повече "зелен" водород".

С други думи: и двете държави смятат активно да разширяват енергийното си сътрудничество в условията на нарастваща декарбонизация на европейската икономика. Още повече, че Германия и Норвегия, както и другите държави от ЕС са ангажирани с целите за защита на глобалния климат и имат твърдото намерение да следват стратегическата цел за отказ от изкопаеми енергоносители.

Новият тръбопровод: първо газ, после водород

Норвежката компания Equinor и германската RWE подписаха протокол, който предвижда до 2030 година в Северно море да бъде изграден подводен тръбопровод. Планът е по него Германия първоначално да внася от Норвегия природен газ, а след това постепенно да се премине към внос на "зелен" водород, добиван чрез електролиза на вода с помощта на възобновяеми източници на енергия - в случая морски вятърни паркове.

Този водород ще служи за гориво на германските газови електроцентрали, които RWE смята да строи или да модернизира съвместно с Equinor. Норвежката компания от своя страна възнамерява да изгради собствени мощности за производство на водород - "син" водород, който ще се добива от метан, а освобождаваният при производството въглероден двуокис ще се съхранява дълбоко под земята.

Материалът е публикуван в DW