От днес спира действието на кипърската програма "гражданство срещу инвестиции", която предоставя на инвеститори кипърски паспорт и право за безвизово пътуване в страните от Европейския съюз, предаде ТАСС.

Програмата, която се оказа в центъра на най-големия през последните години политически скандал на острова, се прекратява с решение на правителството от 13 октомври, взето на фона на масови протести срещу злоупотребата със системата за издаване на така наречените златни паспорти.

По тази програма кипърските власти даваха гражданство на лица, инвестирали най-малко 2 милиона евро в икономически проекти или недвижими имоти на Кипър и разбира се, имат чиста биография.

Разследване на телевизия "Ал Джазира", която през август започна цяла информационна кампания "Кипърски документи", показа, че теорията и практиката се различават и властите са предоставяли гражданство на лица, заподозрени в престъпления, или срещу които се води разследване в момента на издаване на документа.

След последния репортаж, който замесва бившия вече председател на кипърския парламент Димитрис Силурис и други високопоставени лица в предполагаемо съдействие за предоставянето на гражданство на мним китайски бизнесмен, осъден на затвор, правителството реши да прекрати програмата, а самият Силурис подаде оставка.

Мненията за реалната полза от програмата "гражданство срещу инвестиции" са противоречиви. Според отчет на Ernst & Young от 2013 до 2018 г. програмата е внесла в кипърската икономика от 7,6 до 9,7 милиарда евро и е осигурила около 10 хиляди работни места.

От друга страна, бившият министър на икономиката Харис Георгиадис смята, че тя е донесла едва 0,3 процента от нарастването на брутния вътрешен продукт на страната. Той обаче призна, че прекратяването й ще се отрази на състоянието на строителния бизнес и на пазара на недвижими имоти.

Законодателството на България, Кипър и Малта позволява срещу инвестиции между 800 000 и два милиона евро да бъде издаден паспорт на чужденец. Тази седмица ЕК предприе наказателни процедури срещу Малта и Кипър, както се оказа - и предупреди България, че ще отвори такава процедура. Това каза на 22 октомври Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието.

Във връзка с това, парламентът на България тази седмица прие на първо четене два проектозакона, единият от които (на МС) спира, а другият (на група депутати, сред тях от ГЕРБ) ограничава правото да се придобива гражданство чрез инвестиции.