"Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света." Това заяви американският президент Джо Байдън по време на посещение в Айова, посветено на борбата с инфлацията.

Джо Байдън за пръв път обвини Русия, че извършва геноцид в Украйна, предадоха световните агенции. Байдън преди е заявявал, че не смята руските действия за геноцид, а ги наричаше "военни престъпления".

Скокът на цените в САЩ през март достигна връхна точка от 8,5 процента на годишна база. Такива нива на инфлацията не са виждани от декември 1981 година. По думите на Байдън 70 процента от поскъпването на продуктите се дължи на действията на Путин.

"Нахлуването на Путин в Украйна доведе до скок на цените на бензина и на хранителните продукти по целия свят", каза президентът демократ.

Републиканската опозиция обаче обвинява Байдън, че самият той води икономическа политика, която подхранва инфлацията.

Междувременно рейтингът на общественото одобрение на Джо Байдън падна до 41% тази седмица, което е удар върху надеждите на Демократическата му партия да запази контрола над Конгреса на изборите през ноември, според проучване на общественото мнение на Reuters/Ipsos.

Инфлацията, която достигна 40-годишен връх във вторник, се разглежда като главен проблем за неговата партия, на която предстоят избори. Американците се борят с нарастващите разходи за енергия и храна, подхранвани от войната в Украйна, отбеляза Ройтерс.